De ondergrond in Nederland kenmerkt zich door een zeer gevarieerde bodemgesteldheid. Om (relatief slappe) grond te ontwikkelen voor wegenbouw en stedelijk infrastructuur is consolidatie en draagkracht van belang. Door middel van (tijdelijke) ophogingen kan de onderliggende grond inklinken en zetten. Daarmee wordt de toekomstige stabiliteit gewaarborgd. lees meer “Monitoring zetting en stabiliteit van de ondergrond”
Geotechniek en Infrastructuur
Monitoring stedelijke bouwprojecten en omgevingsbeïnvloeding
Als gevolg van snelle verstedelijking wordt er meer en steeds dichter op elkaar gebouwd. De eigenschappen van de ondergrond en de invloed van de bouwactiviteiten brengen geotechnische en omgevingsrisico’s met zich. Men moet veilig bouwen zonder schade en overlast te veroorzaken voor de omgeving. lees meer “Monitoring stedelijke bouwprojecten en omgevingsbeïnvloeding”
Life Cycle monitoring civiele kunstwerken
Door bruggen, tunnels, wegen en andere civieltechnische kunstwerken uit te rusten met sensortechnologie worden deze een stuk intelligenter. Hiermee zijn deze objecten in staat om informatie te verschaffen over hun actuele staat. Langdurige monitoring draagt bij aan een betere efficiency van de levenscyclus van kunstwerken. Daarnaast kan monitoring in de bouw- en operationele fase een zinvolle informatie leveren over de toepassing van innovatieve en alternatieve bouwmethodes. lees meer “Life Cycle monitoring civiele kunstwerken”
Dijkversterking monitoring
Effectieve dijkmonitoring levert informatie over de actuele conditie van de dijk, maar ook de te verwachten staat en het gedrag (bijvoorbeeld onder extreme omstandigheden). Met deze informatie kan een dijkvak afgekeurd worden binnen de toetsing, waardoor er extra beheer zal moeten worden uitgevoerd. De verkregen informatie kan tevens van belang zijn voor het ontwerp van een toekomstige versterking. lees meer “Dijkversterking monitoring”